Het maken van een geboorteplan is wat mij betreft beslist geen onzin. Nee, de geboorte van je kindje kun je niet regisseren en natuurlijk kunnen dingen anders lopen dan je aanvankelijk had gewenst. Maar wat je wél kunt doen is je zodanig voorbereiden dat je op het moment suprême de regie kunt nemen over jouw bevalling! Je achteraf gehoord en begrepen voelen is essentieel om positief te kunnen terugkijken op de geboorte van je kindje. En daarom is het heel goed als je weet -en kunt delen- wat jij belangrijk vindt.
JE GEBOORTEPLAN ALS AFFIRMATIE
Afferwat? Affirmaties zijn gedachtes en voorstellingen, die je door herhaling steeds meer eigen maakt en gaat geloven. De kracht van de gedachte is groot, heel groot. En daarbij, alles wat je aandacht geeft groeit. Hierdoor is er een grote kans dat jouw wens en dat wat jij je voorstelt, ook echt gaat plaatsvinden.
” IK BEN THUIS EN MIJN KINDJE WORDT IN BAD GEBOREN “
Door de wensen rondom de geboorte van je kindje te beschrijven ben je bewust en onbewust jouw eigen visualisatie aan het maken van je bevalling. Door op een positieve manier bezig te zijn met de geboorte van je kindje, zal je je daadwerkelijke bevalling ook positiever ingaan (met alle goede gevolgen van dien). Het gebruiken van affirmatiekaarten kan ook een heel fijn hulpmiddel zijn om positief te kunnen associëren met je bevalling.
PRAKTISCH HULPMIDDEL
Je geboorteplan is een praktisch hulpmiddel om je wensen kenbaar te maken naar je omgeving. Door te beschrijven wat je wel en niet wil, weet iedereen die betrokken is tijdens de bevalling wat de do’s en dont’s zijn. Dat is handig, omdat je op het moment van bevallen vooral bezig wil zijn met wat er in je lijf gebeurd. Deel jouw plan dus vooraf met je partner, verloskundige en andere belangrijke betrokkenen. Zo kun jij je op het moment suprême focussen op de meest bijzondere ervaring uit je leven!
MIJN GEBOORTEPLAN
In mijn geboorteplan (of eigenlijk noem ik het liever mijn geboortewensen) focus ik met name op de volgende drie punten; een natuurlijk verloop van de bevalling, veiligheid en de hechting tussen mij en de baby.
Algemeen
- Thuis.
- Zo natuurlijk mogelijk.
- Rol verloskundige; rustige, warme en bemoedigende benadering.
- Zo min mogelijk mensen in huis (verloskundige en mijn man. Geen stagiaires).
- Alle beslissingen worden genomen in overleg met mijn man en mij.
- Geen procesversnellers en medische handelingen zonder overleg. Ten alle tijden met uitleg over het nut, de noodzaak, de mogelijke gevolgen en alternatieven.
Ontsluitingsfase
- Alles om in mijn coconnetje te komen en blijven.
- Muziek (in oordopjes of over de box).
- Gedimd licht, Himalaya zoutlamp en kaarsjes.
- Essentiële oliën in de diffuser (lavendel).
- Toucheren enkel op verzoek/in overleg.
- Eventueel herinneren aan ontspannen mond-kaak, schouders en een rustige ademhaling naar beneden.
Geboortefase
- In bad (of wat dan goed voelt).
- Verticaal baren zodat de zwaartekracht een handje mee helpt.
- Baby wordt door mijzelf aangepakt.
Na de geboorte
- Baby direct op de borst.
- Geen mutsje.
- Baby niet wassen, enkel voorzichtig droogdeppen met hydrofiele doek.
- Navelstreng uitkloppen, wordt doorgeknipt door mijn man. Cordring in plaats van navelklem.
- Baby blijft op mijn borst. Ook tijdens hechten/onderzoek.
- In het eerste uur starten met borstvoeding. Eerst proberen om de baby zelf naar de tepel te laten zoeken. Ondersteuning van de verloskundige op verzoek.
- Geen standaard oxytocine-injectie voor de geboorte van de placenta de eerste 45 minuten. Daarna in overleg.
- Eerst moedermelk, daarna vitamine K. Geen injectie, maar druppels (zelf in huis).
- Na het gouden uur de baby onderzoeken op mijn borst.
- Daarna bij mijn man buidelen.
- Mijn man kleed de baby aan.
In geval van ziekenhuis
- Bovenstaande blijft van kracht.
- Geen schedelelektrode.
- Keizersnede alleen wanneer strikt noodzakelijk. ‘Gentle c-section’: langzaam, ruggenprik, zoveel mogelijk meekijken, navelstreng uitkloppen en direct huidcontact met mij of anders mijn man.
- Baby ten alle tijden dichtbij mij en anders mijn man.