Selecteer een pagina

Bij een eerste zwangerschap is alles nieuw. Toen ik net zwanger was van Soof wist ik niet eens of ik mij direct bij de verloskundige kon aanmelden, of dat dit via de huisarts moest. Laat staan dat ik bewuste keuzes maakte over naar welke verloskundige ik zou gaan, welke zwangerschapsvitamines ik zou slikken of hoe ik mijn bevalling zo natuurlijk mogelijk kon laten plaatsvinden. Nee, ik was allang blij als ik mij enigszins wist te redden in die wondere wereld van de zwangere vrouw.

Nu ik voor de tweede keer moeder word, voelt het veel minder overweldigend. De ervaring van een eerdere zwangerschap en het feit dat ik al moeder ben zorgt ervoor dat ik duidelijker weet wat bij me past. Daardoor maak ik nu automatisch ook andere keuzes. En welke dat zijn, deel ik hier met je!

1. VOORBEREIDING

‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Ach, het zou natuurlijk fantastisch zijn als je als goed voorbereide vrouw 5 centimeter ontsluiting cadeau krijgt. Zo makkelijk is het helaas niet. En toch is het heel belangrijk om je goed voor te bereiden op de bevalling. En dat doe ik op de volgende manieren:

WEET JE RECHTEN

Voorafgaand en tijdens mijn eerste bevalling zijn mij een aantal dingen ‘overkomen’ zoals ongevraagd strippen en toucheren. Ik dacht dat het zo hoorde, dat dit normaal was. Inmiddels ben ik veel beter op de hoogte van mijn rechten als zwangere – en straks barende – vrouw. Ik weet daardoor dat ik regie heb over mijn bevalling, dat ík degene ben die beslis en dat ik “nee” kan zeggen tegen bepaalde procedures. Daardoor kan ik ongestoord varen op mijn oergevoel en baarinstinct. Ben jij benieuwd naar je rechten als zwangere? Kijk dan bijvoorbeeld even op de site van stichting GeboorteBeweging.

VOLG EEN CURSUS

Een cursus volgen tijdens je zwangerschap kan je helpen om bewust aandacht te geven aan het groeiende leven in je buik en je goed voor te bereiden op de bevalling. Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik wekelijks naar zwangerschapsyoga. Hierdoor had ik kennis over het proces van bevallen en leerde ik helpende technieken om tot ontspanning te komen. Tijdens mijn tweede zwangerschap verdiep ik mij in hypnobirthing. Door te werken met affirmaties en diepe ontspanningstechnieken ga ik met nog meer vertrouwen mijn bevalling tegemoet.

SCHRIJF EEN GEBOORTEPLAN

Het maken van een geboorteplan is wat mij betreft beslist geen onzin. Nee, de geboorte van je kindje kun je niet regisseren en natuurlijk kunnen dingen anders lopen dan je aanvankelijk had gewenst. Maar wat je wél kunt doen is je zodanig voorbereiden dat je op het moment suprême de regie kunt nemen over jouw bevalling! Je achteraf gehoord en begrepen voelen is essentieel om positief te kunnen terugkijken op de geboorte van je kindje. En daarom is het heel goed als je weet -en kunt delen- wat jij belangrijk vindt. Ben je benieuwd hoe mijn geboorteplan er precies uit ziet? Je leest het hier.

ea49004b-a9de-40c6-b035-c93359e48a62-1

2. NATUURLIJKE GEBOORTEWERKERS

Mijn eerste zwangerschap werd begeleid door een reguliere verloskundige. Niets mis mee en ik was daar destijds heel tevreden over. Maar na bijna drie jaar ouderschap voelt dat niet meer passend. Ik heb mijzelf ontwikkeld tot (zoals ze dat noemen) natuurlijke ouder. En hoewel dat voor mij heel logisch voelt, is dat niet bepaald ‘mainstream’. En dan is het heel fijn als je een verloskundigenpraktijk binnenstapt waar Weleda,  KIINDmagazine en kruidenthee op tafel staat en niemand er vreemd van op kijkt dat je samen slaapt in een groot familiebed. Een rustige, natuurlijke, thuis- en badbevalling is mijn liefste wens. En daarom vond ik het zó belangrijk om een verloskundige te vinden die in visie goed bij ons past. Hetzelfde geldt voor de kraamzorg. Waar onze eerste kraamverzorgster er nog van overtuigd was dat baby’s zichzelf in slaap moeten huilen, hebben we nu bewust voor natuurlijke kraamzorg gekozen die ook nog eens lactatiekundige is. Ben jij benieuwd naar welke natuurlijke geboortewerkers er in jouw buurt werkzaam zijn? Kijk dan even hier. En een belangrijke tip; zodra je weet dat je zwanger bent, neem dan direct contact op want deze geboortewerkers zitten over het algemeen erg snel vol!

3. VOEDING EN VITAMINES

Dat voeding en vitamines belangrijk zijn, wist ik gelukkig tijdens mijn eerste zwangerschap al. Tijdens deze zwangerschap wil ik vooral dat de vitamines die ik slik, zo natuurlijk mogelijk zijn. Ik eet veel groenten en fruit en slik zwangerschapsvitamines van Essential Organics in combinatie met natuurlijke visolie. Maar wist je dat moeder natuur ook een aantal dingen heeft ontworpen die heel erg helpend kunnen zijn tijdens je zwangerschap en in aanloop naar de bevalling? Deze twee deel ik heel graag met je:

DADELS

Binnen heel veel niet-Westerse culturen is het eten van dadels tijdens de zwangerschap heel normaal. En inmiddels is het niet alleen een gewoonte, maar zelfs bewezen effectief. Zo blijkt het eten van 5 dadels per dag, vanaf 4 weken voor de geboorte helpend om een spontane bevalling te bevorderen, bloedverlies te verminderen én heeft het een gunstig effect op de moedermelk. Ach, baat het niet, dan schaadt het niet. Toch?

MAGNESIUMBAD
bba7ffae-291c-446f-bfcc-5bfd5d5755ad

Tijdens je zwangerschap heeft je lijft aanzienlijk meer behoefte aan magnesium. Het nemen van een magnesiumbad kan helpend zijn om je spieren, lijf en geest te ondersteunen en ontspannen. Het schijnt trouwens ook nog eens te helpen tegen spierkrampen én een goede nachtrust te bevorderen. En dat is toch wat iedere zwangere vrouw als muziek in de oren klinkt?

4. BABYUITZET

Waar ik bij Soof de helft van ons spaargeld uitgaf aan spullen die we nooit hebben gebruikt, trap ik daar nu natuurlijk niet meer in. Geen matrasbeschermers, babyschoentjes (gebruikt iemand die überhaupt?) en babybadjes meer. Dit keer kopen we alleen wat we écht nodig hebben. Sterker nog; we hebben geen eens een babykamer. Want net als Soof zal ons tweede kindje bij ons komen te slapen tot ze toe is aan een eigen kamertje. Ook pakken we het dit keer een heel stuk duurzamer aan, door bijvoorbeeld een co-sleeper te huren, in plaats van te kopen en door wasbare billendoekjes en zoogcompressen te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Lees dan binnenkort mijn blog ‘een fijne en duurzame kraamtijd’.

img_6893

5. VERTROUWEN

Tijdens de zwangerschap van Soof zag ik flink op tegen de bevalling. Ik wist niet wat ik kon verwachten en al helemaal niet of het me zou lukken om met de pijn om te gaan, laat staan om een heel kind eruit te werken! Hoe intens en bijzonder dat uiteindelijk was lees je trouwens hier. Deze ervaring en de kennis die ik afgelopen jaren heb opgedaan helpt mij nu enorm. Het is fijn weten wat een bevalling inhoud en belangrijker nog; wat ik van waarde vind tijdens dit bijzondere proces. Het grootste verschil is toch wel dat ik nu een rotsvast vertrouwen heb. Vertrouwen in mijn lijf, omdat het is gemaakt om te baren en vertrouwen in mijn baby, dat zij het tempo zal bepalen en ik hier alleen maar op hoef mee te bewegen. Is het jouw eerste bevalling en vind je het net zo spannend als ik dat vond? Lees dan veel positieve geboorteverhalen, bekijk mooie filmpjes van (thuis)bevallingen en lees boeken die je sterken in je vertrouwen (een voorbeeld hiervan is het boek ‘Positief over bevallen’ van Milli Hill). Maar vooral; weet en voel dat je dit kunt. Zie jouw bevalling als de ontmoeting met je kindje, iets om met enorm veel liefde en vertrouwen naar uit te kijken!

img_4458