De speelgoedkast is goed gevuld. Misschien wel een beetje té goed. Blokken, puzzels, muziekinstrumenten, boekjes, ontelbaar veel spelletjes en een hele lading knuffels. Nee, Soof heeft niets te klagen. En toch kijk ik op deze vrijdagochtend naar mijn dochter, die zich al een uur vermaakt met een leeg pak melk. De dop kan erop en zelfs eraf. En die dop kan ook tussen de tenen trouwens. Hij past ook nog op de neus van de knuffelbeer en fungeert als tomaat bij de lunch. De poezen krijgen een slokje uit het pak en ook de vissen worden voorzien van een melkontbijt. En zo realiseer ik me dat kinderen helemaal niet zoveel nodig hebben en het vooral belangrijk is dat het speelgoed wat ze hebben, de creativiteit, fantasie en verbeelding aanspreekt.

Tijdens mijn zwangerschap en als nieuwbakken moeder, was ik nog helemaal niet zo bezig met het aanschaffen en aanbieden van creatief speelgoed. Maar naarmate Soof ouder werd, bemerkte ik al snel dat haar interesse en plezier in spelen toenam als we speelgoed gebruikten zonder duidelijke bedoeling.

UITGEKAUWD SPEELGOED

Veel speelgoed is (zoals ik dat noem) uitgekauwd’. Het heeft een duidelijke functie en bedoeling. De trein rijdt na een druk op de knop, op de vooraf uitgestippelde route en op het vooraf bepaalde tempo naar het eindstation. Aldaar aangekomen klinkt er een fluit en begint het rondje weer op nieuw. Je begrijpt, hier is weinig ruimte voor eigen invulling en fantasie. Vrijwel de gehele inhoud van het spel is vooraf vastgelegd en daar valt weinig meer aan te verbeelden en sturen. En hoewel je wel aanvoelt dat dit weinig bijdraagt aan de creativiteit en ontwikkeling, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen het geen speelplezier oplevert. Mijn ervaring met Soof leert mij echter wel dat zij zich juist langer en intenser vermaakt met speelgoed zónder direct doel.

ANTROPO-SOOF

Speelgoed dat je kind uitnodigt om zelf een spel te bedenken en hierin te groeien. In de antroposofie wordt het ook wel ‘open einde speelgoed’ genoemd; speelgoed zonder direct doel. Daarbij is antroposofisch speelgoed gemaakt van duurzame materialen zoals bijvoorbeeld hout, wol of katoen. Dit speelgoed wordt onder eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden geproduceerd en is daarmee voor moeder aarde dus ook stukken beter dan bijvoorbeeld plastic speelgoed.

En nee, echt niet álles waar Soof mee speelt is antroposofisch, maar bijna alles wat ik nieuw koop is dat wel. Omdat het duurzaam is en daarmee goed voor het milieu én omdat Soof er zichtbaar meer speelplezier van heeft.

Maar waar begin je? En welk speelgoed is dan echt een succes? Dat is natuurlijk voor ieder kind weer anders. Toch deel ik graag onze top 3 succesvol, creatief en duurzaam speelgoed. Wie weet inspireert het je tot het aanschaffen of vragen van een mooi, creatief en/of duurzaam speelcadeau.

TOP 3 CREATIEF SPEELGOED

WOBBEL

De allergrootste favoriet hier in huis is toch wel echt de wobbel! Soof noemt het de ‘hobbo’ en kreeg hem van ons voor haar eerste verjaardag. Een groot succes, ieder dag opnieuw! De wobbel is een houten board, gemaakt van duurzame materialen (hout, vilt of kurk) en het heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen van alle leeftijden. Soof vindt het prachtig, maar ook het 4 jarige zoontje van mijn vriendin rent er meteen naartoe als zij bij ons thuis komen. De wobbel heeft niet direct een duidelijke functie en precies dat is wat dit speelgoed volgens mij zo leuk maakt. Je kunt er namelijk van maken wat je wil. Een balanceboard, relaxplek, skatebaan, viaduct voor auto’s, glijbaan, poppenkast, verstopplek of toch een wipwap? De mogelijkheden zijn eindeloos en daarmee ook het speelplezier.

Een wobbel en een pak melk, daar gaat Soof vanzelf van lachen!

HET HUIS VAN KIKKER

Soof is dol op Kikker en zijn vriendjes. En of het nu gaat om de boeken, filmpjes, poppen of het speelgoed; succes gegarandeerd. De verhalen van Kikker zijn liefelijk en harmonieus en bevatten altijd een boodschap van respect, tevredenheid en vriendelijkheid. Dat vindt mama dan ook weer leuk natuurlijk.

En als je zo dol bent op die groene vriend, dan is het hebben van je eigen Kikkerhuis natuurlijk he-le-maal het einde. Soof klopt op de voordeur, draait het huisje om en speelt vervolgens hele (onverstaanbare) scenes met haar favoriete figuren. Ze koken, spelen, eten, dansen en lachen. En dat alles gefantaseerd en geregisseerd door Soof. Een simpele en leuke manier om creativiteit te ontwikkelen.

GRIMMS REGENBOOG

Niets magischer dan een regenboog. Soof kreeg dit prachtige speelgoed voor haar eerste verjaardag van haar oma. En in al het cadeau-geweld en de drukte van haar feestje, had ze eigenlijk alleen maar oog voor deze kleurrijke houten bogen. Het speelgoed van GRIMMS wordt handgemaakt van duurzaam hout en gekleurd met waterbasis- en gifvrije verf. Je kunt de bogen stapelen, als regenboog neerzetten en net als de wobbel kan het met wat fantasie voor van alles fungeren. Duurzaam én creatief, wij zijn fan!