Gezonde voeding vind ik belangrijk, daarom eet ik al jaren zo weinig mogelijk suikers en veel groenten en fruit. Maar als ik eerlijk ben lukt het me de laatste tijd minder goed om mijn gezonde levensstijl vast te houden. De gebroken nachten, drukke dagen en het leven met twee jonge kinderen zorgt ervoor dat ik mijzelf regelmatig zo moe voel dat ik vanuit een gek gevoel van zelfmedelijden dagelijks zo vijf bakken koffie en twee repen chocolade naar binnen werk. Gevolg? Een opgeblazen buik, onregelmatige huid en een versterkt gevoel van vermoeidheid.

DETOX

Al een aantal weken probeer ik de knop te vinden om te kunnen omschakelen naar mijn gezonde eetpatroon, zonder succes. Er is een grovere reset nodig. En toen ik de negen daagse detox van Sacred Remedy voorbij zag komen dacht ik: dit is precies wat ik nodig heb!

EEN FYSIEKE, MENTALE EN SPIRITUELE UITDAGING

De negen daagse detox van Sacred Remedy is een lichamelijke, geestelijke en spirituele uitdaging. Het doel is om je imuunsysteem te boosten en tegelijkertijd je wilskracht en spirituele groei te vergroten. Ik heb wel vaker een detox gedaan, door bijvoorbeeld een aantal dagen te sap-vasten. Deze methoden waren effectief, maar voornamelijk gericht op het lichamelijke aspect. Het feit dat de Sacred Remedy Detox spiritueel is ingestoken wekte mijn interesse, zo is het dus niet alleen een lichamelijke maar ook een mentale en spirituele challenge.

HOE WERKT HET?

Via de website van Sacred Remedy bestel ik de 9 daagse detox kit en twee dagen later krijg ik het pakket thuisgestuurd. Wat mij meteen opvalt is de zorg waarmee het pakket is samengesteld en de brief aan informatie die erbij zit. Lisete neemt ook direct contact met mij op; ze wil weten wanneer ik begin zodat ze mij digitaal kan begeleiden in het proces.

De detox bestaat uit 9 dagen: 3 dagen afbouwen, drie dagen vasten en drie dagen opbouwen. Het klinkt heftig, drie hele dagen niets eten. Ik ben benieuwd hoe ik het ga ervaren!

DAG 1: AFBOUWEN

Iedere ochtend start ik de dag met een geleide meditatie, door Lisete ingesproken. Zo ook vandaag. Tijdens de meditatie sta ik bewust stil bij het ‘waarom’ van dit proces. De woorden van Lisete en de affirmaties helpen mij om de juiste mindset te creëren. Ik ben gemotiveerd!

Op de eerste afbouwde eet je de helft van wat je normaal eet. Ik eet de laatste tijd heel onregelmatig, dus het is nog wat lastig om in te schatten wat ‘de helft van normaal’ is, maar ik maak mijn porties wat kleiner en ben daardoor al bewuster bezig met wat ik eet. Ik besluit direct te stoppen met koffie, omdat ik weet dat ik moeilijk maat kan houden als ik de dag eenmaal met koffie begin. In plaats daarvan drink ik verse kruidenthee uit de detoxkit. De thee zelf heeft weinig smaak, maar het voelt wel direct goed en gezond om op deze manier te starten.

DAG 2: AFBOUWEN

Op de tweede afbouwdag wordt het langzaam serieus, te beginnen met een shotje bitterzout. Ik meng twee eetlepels met een klein beetje warm water en gooi het mengsel achterover. En eerlijk? Ik moet moeite doen om het binnen te houden, want het is écht heel vies. Goed is het wel, want bitterzout werkt laxerend en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller de darm verlaten. En dat heb ik gemerkt, want de rest van de dag breng ik door op het toilet. We zijn goed leeg, zullen we maar zeggen. Vandaag voelt het ook voor het eerst alsof ik écht anders een dan normaal; enkel yoghurt, rauwkost en groentesnap. Honger heb ik niet, maar ik merk wel dat ik vanuit gewenning geneigd ben om meer te eten. Toch lukt het me makkelijk om het schema aan te houden en duik ik extra vroeg in mijn bed, om ervoor te zorgen dat ik goed blijf uitgerust.

DAG 3: AFBOUWEN

Vandaag is de laatste afbouwdag en vanaf morgen ga ik drie dagen vasten. Vandaag eet ik al niet echt meer, want er staat enkel groentesap, groentebouillon en (heel veel) thee op het menu. Niet meer kauwen en geen granen meer, om mijn lichaam voor te bereiden op de drie vastendagen. Ik voel me energiek en gemotiveerd, het kost me niet echt moeite om mij aan het menu te houden, omdat ik weet dat ik mijn lijf ermee ondersteun. In de avond voel ik mijn buik rommelen, ik heb honger. Tegelijkertijd ben ik zó overtuigd van het positieve effect van deze detox, dat ik het hongergevoel niet als storend ervaar. Ik ben mijn imuunsysteem aan het boosten, en dit hoort daarbij.

DAG 4: VASTEN

Vandaag is de eerste vastendag. Ik merk dat ik emotioneel ben en gevoelens sneller stromen dan normaal. Ik realiseer me ook dat eten voor mij vaak een troost is en ik erdoor ‘aard’. Nu ik deze afleiding niet meer heb kom ik veel sneller in contact met mijn gevoel. Het voelt alsof ik meer open sta en ik denk terug aan hoe ik dit eerder heb ervaren tijdens en na mijn bevallingen.
Ik besluit die gevoelens -ondanks dat ik ook weerstand voel- te omarmen. Ik huil, mediteer en besluit een rondje te gaan wandelen. Ik voel me een beetje zweven. Tegelijkertijd geeft het vasten mij ook houvast en voelt het bijna als een soort anker. Ik keer erdoor naar binnen en geef mijn lichaam en geest de mogelijkheid om te voelen en op te ruimen.

Lichamelijk voel ik me goed tot de avond aanbreekt; dan voel ik me slap en wat ongeconcentreerd. Maar ik zet door en test mijn wilskracht, ik voel dat dit de juiste weg is. 

DAG 5: VASTEN

In de nacht word ik wakker en moet ik plassen (logisch ook, door die liters water en thee). Als ik uit bed opsta word ik plotseling duizelig. Eenmaal op de WC voel ik mijn benen trillen en mijn hartslag bonken. Shit, ik voel me echt niet goed. Ik strompel terug naar bed en kom daar pas tegen 10 uur de volgende ochtend uit. Even komen er gedachtes op als ‘dit is toch niet goed, als ik nu even een paar bosbessen eet gaat het weer over’. En ‘waarom zou ik mijzelf dit eigenlijk aandoen? Ik kap ermee joh’. Maar ik weet ook dat dit normaal is. Dat mijn lijf aan het afkicken is. Aan het ontgiften van suikers en afvalstoffen. En dat het hard aan het werk is voor mijn gezondheid. En zoals ik Lisete die ochtend tijdens de dagelijkse meditatie hoor zeggen: “Wees je bewust van je gedachtes, en vraag je af: is deze gedachte helpend? Zo niet, probeer ‘m dan te vervangen voor een wél helpende gedachte”. En dat doe ik. En zo kom ik de dag door. Veelal in bed en af en toe een rondje wandelend in de natuur. 

DAG 6: VASTEN

Als ik wakker wordt en de zon door de gordijnen zie schijnen voel ik: dit wordt een goede dag! Op mijn telefoon zie ik een appje van Lisete. Ze heeft een spraakberichtje gestuurd waarin ze me vertelt dat ik het goed doe en er bijna ben. Dit geeft zoveel kracht dat ik de rest van de dag rondloop met het mantra: I got this! Ik voel me lichamelijk wat slap, vergelijkbaar met de eerste dagen na een goede griep, maar ik heb genoeg energie om voor de kinderen te zorgen en een rondje te wandelen. Als ik s‘avonds ga slapen verheug ik me op de volgende dag, want dan is het echte vasten voorbij!

DAG 7, 8 & 9: OPBOUWEN

Na 86 uur vasten, thee en water drink ik op de eerste opbouwdag voor het eerst een groentesapje. En de smaak is zoveel lekkerder dan ik mij van tevoren kon bedenken. Heerlijk! In de loop van de dagen bouw ik langzaam op met mijn voeding. Meteen merk ik dat mijn lichaam om meer gaat vragen, en dus is het de kunst om de discipline vast te blijven houden. Op dag 2 voel ik me bij het opstaan super uitgerust en de rest van de dag voel ik me enorm energiek. Op dag 3 stagneert mijn hongergevoel en hang naar meer en lijkt er sprake van een balans tussen mijn lijf en geest. Het voelt alsof ik vanuit hier precies verder kan. Met een gezond en geboost imuunsysteem op een gezonder en bewuster pad. 

CONCLUSIE

Na 9 dagen detox ben ik 6,5 kilo afgevallen, is mijn buik niet meer opgeblazen en is mijn huid veel rustiger dan voorheen. Ik voel me energiek, fit en niet alleen lichamelijk sterk maar ook als mens gegroeid en een heel stuk krachtiger. De afgelopen dagen hebben mij teruggebracht tot mijn essentie en laten ervaren hoe wilskrachtig ik ben, maar bovendien hoe immens de kracht van de gedachten is.

Ik heb dit proces in al zijn hevigheid omarmd; van huilbuien tot vreugdedansjes, van honger tot een gevoel van kracht. Het was een reis die niet alleen mijn lijf sterker heeft gemaakt, maar mij ook heeft bewezen dat ik, met de juiste mindset, tot heel veel moois in staat ben! 

Nu, één maand later, merk ik de effecten van de detox nog dagelijks. Mijn hang naar suikers is minder en ik ben beter geworden in het herkennen wat mijn lichaam nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat ik gezonder eet en mijn lichaam niet meer gedachteloos volprop met koffie en chocola. Betekent dit dat ik nooit meer chocola eet? Nee, maar ik doe – en geniet – bewust, om vervolgens in balans te blijven en gezondere keuzes te maken.

ANTWOORD OP JULLIE FAQ

Wat kost deze detoxkit?
De detox kost €95,- exclusief verzendkosten.

Is het een standaard pakket of wordt het afgestemd op de persoon?
De detoxkit is een standaard pakket, maar in het op- en afbouwen kun je variëren naar je eigen smaak en behoeften. De begeleiding van Lisete zorgt er ook voor dat de detox voor iedereen toch een ander en eigen proces is.

Is deze detox makkelijk te combineren met een drukke baan/gezinsleven?
Naar mijn ervaring kun je de op- en afbouwdagen makkelijk combineren met werk en/of gezin. De drie vastendagen zijn pittiger en vragen veel energie. Mij hielp het om in deze dagen te verstillen, te cocoonen en de mogelijkheid te hebben om te slapen, wandelen, mediteren als ik dat nodig had. Ik heb deze dagen dus ook niet gewerkt en bewust niet alleen voor de kinderen gezorgd.

Kun je het ook doen als je zwanger bent/borstvoeding geeft?
Deze detox is niet geschikt voor zwangere- en borstvoedende vrouwen

Ben je aan het einde van de detox niet ontzettend moe?
Nope, ik had juist energie voor 10!

Was het het waard?
Absoluut. Ik heb zelfs het voornemen om ieder jaar een detox te doen. Als reset voor mijn lichaam en geest.

.