Selecteer een pagina

Is dat niet een beetje smerig? Dacht ik, toen ik voor het eerst van wasbare luiers hoorde. Tot ik me realiseerde dat het misschien zo gek nog niet is. Want hoewel wegwerp tegenwoordig (en eigenlijk nog niet eens gek lang) de norm is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat er geen andere opties zijn. Want hoe normaal is het eigenlijk dat we per baby zo’n 8 luiers per dag in de prullenbak gooien en daarmee een enorme massa aan afval produceren? Om nog maar te zwijgen over de chemicaliën en gevaarlijke stoffen die steeds vaker in wegwerpluiers worden aangetroffen. Al met al voldoende reden om de kans met beide (poep)handen aan te grijpen toen Nappy’s.nl mij vroeg of ik een starterspakket wasbare luiers wilde uitproberen. En in deze blog deel ik mijn ervaringen én geef ik antwoord op de door jullie meest gestelde vragen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is f64b5af2-698f-4f92-b543-e74aede093bd.jpeg

Is het niet toch een beetje smerig?

Heb je een wasmachine? Good for you, want dan is de viezigheid best te overzien. Borstvoedingspoep is namelijk zo vloeibaar dat het oplost en de wasmachine het gewoon voor je schoonspoelt. Heb je een baby die inmiddels echte drollen produceert? Dan is een inlegvelletje de ideale oplossing; die kan met drol en al de prullenbak in. Eventuele restjes krijgt je wasmachine gewoon schoon. Hierdoor is met de hand uitspoelen niet meer nodig. Wel zo fijn.

Maar hoe regel je die (zoals wij het noemen) ‘poep & pieswas’ nou precies? Nadat we het inlegvelletje hebben weggegooid, bewaren we de luiers in een luieremmer met waszak. Deze waszak gaat open met inhoud en al de wasmachine in, die eerst een korte koude was draait op 20 graden (om te voorkomen dat de poep gaat stollen) en erna wast op 60 graden met kleur waspoeder (om de luiers echt goed schoon te krijgen). Gemiddeld doen we dit twee keer per week en wassen we tegelijkertijd de wasbare billendoekjes mee (waar ik overigens ook erg over te spreken ben). Het kost wat extra tijd, maar gelukkig leven we in een moderne samenleving waar de wasmachine het meeste -en smerigste- werk voor ons doet. En weet je wat nou zo fijn is? Je hoeft niet met je handen aan de vieze luiers te zitten om ze in de machine te krijgen. Want je hoeft ze dus niet uit te spoelen of over te hevelen. Niks goors aan eigenlijk dus! Wil je nou precies weten wat de do’s & don’ts zijn rondom het wassen? Klik dan hier voor uitgebreid wasadvies.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is d49c48b8-3c2a-4e1b-adc5-6ad246a3baa4.jpeg

Maar wat levert wasbaar luieren eigenlijk op?

  • Een vollere portemonnee, want volgens Milieu Centraal levert het gebruik van wasbare luiers gemiddeld €450,- op. En als je ze vervolgens voor een volgende baby weer gebruikt natuurlijk nog meer!
  • Minder luieruitslag, want je hebt geen last van chemische stoffen of plastics die de babyhuid irriteren. Bovendien absorberen wegwerp luiers vaak zó goed dat ze het natuurlijk vocht uit het huidje trekken waardoor je sneller uitslag krijgt.
  • Geen lekkage bij die new-born spuitluiers dankzij handige elastieken (joepie de poepie!).
  • Minder afval en minder CO2 uitstoot. Zelfs als je wassen (en eventueel een droger) mee telt, hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.
  • De meeste kinderen zijn sneller zindelijk bij het gebruik van wasbare luiers.
  • Gezellige babybillen (want leuke printjes)!

Hoe te beginnen

Oké, dat klinkt best overtuigend toch? En misschien wil je best wel wasbaar luieren, maar weet je gewoon niet hoe, wat en waar te beginnen. Onderbroekjes, overbroekjes, inleggers en boosters. Het kan best lastig zijn om te overzien en ook ik zag door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. En dus deden wij het zo:

Een consult bij een wasbaar luier consulent

Tijdens een persoonlijk gesprek kregen we advies op maat en de mogelijkheid om verschillende systemen te bekijken en uit te proberen. Als ik dit niet had gedaan, had ik nooit geweten;

  1. welk systeem het beste bij ons past, want net als draagdoeken zijn er bij wasbaar luieren veel verschillende systemen en is de keuze heel persoonlijk;
  2. welke luiers het beste zouden passen bij de smalle bouw van mijn baby;
  3. in welke volgorde en met welke techniek ik de luier moest aantrekken.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 05a6f42d-937d-49e9-82a6-ceae6bfaf634.jpeg

Bovendien bleef onze consulent altijd beschikbaar voor vragen via whatsapp en kon ik haar zodoende altijd vragen stellen en foto’s sturen bij twijfel. Als ik bijvoorbeeld weer eens was vergeten of ik het overbroekje wel op de goede manier aandeed of twijfelde of het broekje niet te strak zat.

Klein beginnen

Ik vond het best een klus om over te stappen naar wasbaar, aangezien we wegwerp waren gewend. Maar zoals mijn consulente zei bespaar je met wasbare luiers eigenlijk sowieso;

Al gebruik je maar één wasbare luier per dag, dan zijn dat er op jaarbasis toch al 365!

En dus begonnen we met een pakket voor part-time wasbaar luieren. Met daarin twee systemen:

  • De snap in One luier
    Deze lijkt op een wegwerpluier, maar dan gezelliger. Deze luier bestaat uit een waterdicht overbroekje en één of meerdere absorberende boosters. Door twee simpele drukknoopjes klik je de booster vast aan het overbroekje en zo kun je de luier in één keer aandoen. Snel en handig dus.
  • Tweedelig wasbare luier
    Dit systeem bestaat uit een absorberende luier en een waterbestendige overbroekje. Mijn ervaring is dat dit systeem het meest lekvrij en veelzijdig is, want je kunt er ook nog eens extra boosters in doen voor meer absorberend vermogen. De pasvorm en het materiaal van de onderbroekjes vind ik bovendien heel fijn; ze sluiten goed aan en zijn mega zacht.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is img_8967-3.jpg
Links zie je de Hu-Da voorgevormde absorberende luiers, deze zijn heerlijk zacht en flexibel en sluiten bij onze baby perfect aan. En wat ook nog handig is; deze luiers zijn one-size en passen dus tot 15 kilo! De overbroekjes zie je rechts en zijn er van verschillende merken en met verschillende systemen (drukknoopjes of klittenband). De broekjes van Lighthouse en Bare and Boho zijn mijn persoonlijke favoriet.

Gewoon proberen en om hulp vragen

Door te oefenen, waren we snel gewend en wist ik al snel welk systeem het beste bij ons paste. De hu-da broekjes met overbroekjes zijn echt favoriet. Maar toen de baby 6 maanden werd, kregen we sneller last van lekkage. Gelukkig was onze consulent beschikbaar voor raad en stuurde zij ons de tip om de bijgeleverde boosters te proberen; een soort maandverbandjes (ja, gezelliger kan ik het niet maken) die je in de luier legt. Deze zorgen voor extra absorptie.

Conclusie

Al lijkt het soms een hele stap, wasbaar luieren is uiteindelijk lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met de juiste begeleiding en een klein starterspakketje kun je al snel ervaren hoe leuk en makkelijk het is. En hoewel het een beetje meer tijd kost, is het vooral zachter, een stuk milieubewuster en voordeliger!

Voorlopig blijven wij part-time wasbaar luieren en is mijn plan om het steeds verder uitbouwen door af en toe weer een leuk nieuw printje aan te schaffen (wat overigens hartstikke verslavend is). De grootste voordelen vind ik toch wel dat je nooit met de verkeerde maat zit en je nooit mis grijpt want je hebt ze altijd in huis. En zeg nou zelf; als je eenmaal bent gewend aan deze gezellige babybillen wil je toch gewoon niet anders meer?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is bf3a4df7-7b99-414c-b52f-eab57a122cd8.jpeg