Selecteer een pagina

De kraamperiode, de start van het leven van en met je baby. Een magische tijd waarin je alleen maar wenst dat je op een ontspannen en liefdevolle manier kunt beginnen aan dat mooie nieuwe avontuur.

Maar wat vind je dan precies belangrijk? En hoe bereid je de kraamperiode voor zodat de omstandigheden optimaal zijn? Hoe ik de kraamtijd natuurlijk en duurzaam vormgeef lees je hier!

40 DAGEN KRAAMTIJD

We leven in een hup-snel-weer-op-de-been-cultuur, maar binnen heel veel andere culturen wordt de kraamtijd gezien als ‘de heilige 40 dagen’. Ja, je leest het goed: 40 dagen! Een periode waarin rust en herstel voorop staat. Hoe je dat vormgeeft verschilt natuurlijk per persoon. Waar de een het fijn vindt om 40 dagen binnen te cocoonen, snakt de ander na een paar dagen al naar een drankje op het terras. Belangrijk is vooral om geen verplichting te voelen om al snel mee te moeten draaien met de maatschappij én je lichaam de tijd te geven om goed te herstellen van de bevalling. Laat je verwennen, vraag om hulp, bestel je boodschappen online en regel wat ondersteuning in het huishouden. Het belangrijkste: focus je vooral op de nieuwe gezinssamenstelling en je eigen herstel. Denk van tevoren ook na over wat jou helpt om de kraamperiode zo prettig mogelijk te laten verlopen. Willen jullie kraambezoek of blijf je liever met je eigen gezin? Hoe wil je worden begeleid door de kraamhulp? Wat ondersteunt jou in je herstel? Het kan helpen om een aantal zaken op papier te zetten. Bij ons ziet dat er ongeveer zo uit:

  • Zo veel mogelijk rust en ruimte om de baby te leren kennen en haar op ontspannen wijze te introduceren aan Soof.
  • Veel huid op huid contact met de baby.
  • Warmtezorg door middel van wollen kleding, buidelen en de warmtelamp boven de commode.
  • Begeleiding van kraamhulp/lactatiekundige bij borstvoeding. Tips zijn welkom.
  • De dag beginnen met borstvoedingsthee en ontbijt met yoghurt, vers fruit en noten.
  • Dagelijks een groene smoothie en fruitsalade.
  • Geen kraamvisite, enkel naaste familie.

Wil je je echt verdiepen in jouw kraamtijd? Dan is het boek ‘De eerste veertig dagen, voeding en inspiratie voor de kersverse moeder’ er eentje die ik je écht kan aanraden. Ik had dit boek graag gelezen voor ik kinderen kreeg (ware het niet dat hij toen nog niet bestond). Deze musthave voor iedere zwangere staat bol van wijsheden uit eeuwenoude culturen en tradities. En wat zo leuk is aan dit boek, is dat het je inspireert met prachtige wijsheden, maar ook concrete handvatten en recepten biedt. Met al deze inspiratie zorg je gemakkelijk voor de juiste voeding voor jouw lichaam én geest, ter ondersteuning van die intense periode na de bevalling. Want die eerste veertig dagen na de bevalling moeten enkel en alleen in het teken staan van jouw herstel en de binding met je baby.

DUURZAME KEUZES

Als je de meeste uitzetlijsten moet geloven, mag je voor de komst van een baby bijna een tweede hypotheek afsluiten. Babybadjes, matrasbeschermers en een complete babykamer hebben wij de eerste keer aangeschaft en nooit (nee echt nooit) gebruikt. Dat doen we nu dus anders. De baby zal, net als Soof, bij ons op de kamer slapen en we kopen alleen datgene wat we echt nodig hebben. Want in wezen heeft je baby eigenlijk niet veel meer nodig dan jouw lichaam; melk, warmte en liefde! Vind je het fijn om toch wat houvast te hebben voor wat je dan wél nodig hebt? Neem dan hier even een kijkje voor een natuurlijke uitzetlijst.

HET HUREN VAN EEN CO-SLEEPER

Dat ik een mega fan ben van samen slapen is geen geheim. Een grote wens van mij is dan ook om (minimaal) het eerste half jaar van de baby gebruik te maken van een co-sleeper. Handig voor de nachtvoedingen (ik hoef er mijn bed niet meer voor uit) én veilig omdat Soof ook nog steeds bij ons slaapt. Zo heeft de baby toch een veilig eigen plekje en is ze tegelijkertijd dichtbij de rest van het gezin. Het kopen van een co-sleeper is kostbaar en omdat we hem maar relatief kort gebruiken, ging ik opzoek naar een goedkoop én duurzaam alternatief. En zo kwam ik terecht bij Cribster. Op deze site kun je terecht voor het huren van verschillende soorten wiegen, co-sleepers en ook nog eens babykleding. Je kiest natuurlijk zelf de variant, periode en extra’s zoals beddengoed. En ideaal; het wordt bij je thuis bezorgd en opgehaald. Wij kozen voor de Suzpod 3, een heel lichte en makkelijk te installeren co-sleeper die sinds week 37 van mijn zwangerschap naast mijn kant van het bed staat. En door zijn natuurlijke kleuren past hij ook nog eens perfect in het interieur van onze slaapkamer.

img_6893

De co-sleeper wordt door Cribster geleverd inclusief matras en setje beddengoed. Bovenop het matras heb ik een medicinaal schapenvachtje gelegd, waar de baby op zal slapen. Dit reguleert de lichaamstemperatuur en werkt ontspannend. Nog een leuk weetje over de co-sleeper; als je ‘m voor 5 maanden huurt, krijg je de 6e maand gratis.

NATUURLIJK KRAAMPAKKET

Je kent ze wel, die ongezellige kraampakketten van je zorgverzekeraar. Ik verbaasde me tijdens mijn eerste kraamperiode enorm over de hoeveelheid plastic, wegwerp en onnatuurlijke producten. Dat moet toch anders en vooral natuurlijker kunnen, dacht ik. En zo kwam ik terecht bij het natuurlijke kraampakket van Dalalou Natuurlijk. En dat overal over is nagedacht, voel je meteen als je het kraampakket uitpakt. Van wasbare netbroekjes tot kraamverband van biokatoen. En van verzachtende kamilleolie tot een cordring in plaats van navelklem. Die cordring is gemaakt van latex en is daardoor voor je baby veel zachter (en dus huidvriendelijker) dan een navelklem. Dankzij het kraampakket ontdekte ik ook allerlei nieuwe wondermiddeltjes, zoals heilwol. Deze 100% natuurlijke wol wordt zowel voor moeder als kind gebruikt om de geïrriteerde, gevoelige of ontstoken huid te genezen. Te gek toch?

Je ontvangt het natuurlijk kraampakket in een mooie tas, waar ook nog eens allerlei leuke extra’s in zitten zoals een wollen strikmutsje en KIIND magazine.  Kortom; je hebt hiermee alle essentiële zaken én leuke extra’s voor je kraamweek in huis, maar dan een stuk gezelliger, duurzamer en natuurlijker. Dit kraampakket voelt als een cadeautje. Een cadeautje dat bijdraagt aan een natuurlijke start, voor zowel moeder als kind!

img_6717

WASBAAR

Als je het hebt over duurzaamheid kan wasbaar natuurlijk niet ontbreken. Wasbare luiers zijn inmiddels steeds bekender, maar wist je ook van het bestaan van wasbare billendoekjes en zoogkompressen? De billendoekjes maak ik vochtig in een glazen bakje met water en lavendel- of kamilleolie, wat ervoor zorgt dat het – naast duurzaam – ook nog eens ontzettend huidvriendelijk is voor dat kwetsbare babyhuidje. De zoogkompressen zijn overigens inmiddels al een hele tijd in gebruik als wattenschijfjes. En ik zou niet anders meer willen!

img_6910

NEEM DE TIJD

Uiteindelijk is er een ding écht belangrijk in de kraamperiode: neem de tijd. Om te herstellen van de bevalling, je baby te leren kennen en balans te vinden als gezin. Voel je niet verplicht om aan andermans verwachtingen te voldoen, maar vaar op jouw eigen intuïtie en doe wat voor jouw gezin werkt. En hopelijk is de kraamtijd op deze manier een periode waar je later met een warm gevoel op terug kijkt. Een fijne, rustige en liefdevolle start van jullie leven met elkaar.

Deze blog bevat samenwerkingen met Dalalou Natuurlijk en Cribster